TY TOIVON TALO 

Pirkkalan sos.dem. työväenyhdistys Toivo perustettiin 1907. Lähes välittömästi alettiin kerätä rahaa työväentalon rakentamista varten. Seuraavana vuonna ostettiin Valkilan kartanon mailla sijaitseva vanha rakennus ja vuonna 1913 vuokrattiin 50 vuodeksi Sapalan tilan isännältä Julius Sandvikilta tontti Kranaatinmäen päällä. Ensin rakennettiin tanssilava, jotta päästiin kartuttamaan rakennuskassaa tansseja ja iltamia järjestämällä. Työväentalon rakennustyöt aloitettiin 7.1.1914 ja talo valmistui keväällä v. 1916.

Sisällissodan myrskyissä työväentalo takavarikoitiin, mutta jo vuonna 1919 se saatiin takaisin yhdistykselle. Työväenyhdistyksen toiminta elpyi ja taloa kohennettiin talkoilla. Järjestettiin tansseja ja iltamia. Talo oli koko Pirkkalankylän yhteinen kokoontumispaikka. Keväällä 1920 yhdistys osti talon tontin omakseen ja sai siihen lainhuudon v. 1924. 20-luvun lopulla virkavalta laittoi talon iltamakieltoon putkan puuttumisen vuoksi.  Vuonna 1928 yhdistys osti naapurista vanhan saunan, teki siitä putkan ja asia oli järjestyksessä. 

30-luvulla pidettiin perheiltamia lähes joka kuukausi. Vuonna 1939 taloon päätettiin rakentaa uusi näyttämö ja toiseen päähän taloa pukuhuone, tupakkahuone ja portaa yläkertaan. Vain näyttämö rakennettiin. Portaa yläkertaan puuttuvat vielä tänäkin päivänä. 

40-luvulla talossa tanssittiin ja nuoret kulkivat tansseihin Ropposiin talvisin Hiidentietä pitkin Nokian Viholasta Pirkkalan Kotolahteen. Tansseihin tultiin kävellen, pyörällä, hevosilla ja bussilla.

40-luvulla talolla pidettiin voimisteluharjoituksia, viikkokokouksia ja näyttämötoiminta alkoi. Myös painonnostoharjoituksia järjestettiin talolla. Näyttämötaide kukoisti koko -40 ja -50 -lukujen ajan. Näytelmiä esitettiin iltamien lisäksi äitienpäivänä. Apuja saatiin Tampereen Työväen Teatterin näyttelijöiltä ja ohjaajilta. Kylällä oli monia aktiivisia näyttämötaiteen harrastajia. Talolla esitettiin myös kotimaisia elokuvia ja elokuvien jälkeen tanssittiin. Talolle hankittiin myös levysoitin, kovaääniset ja mikrofoni. Levyjen soittajalle rakennettin pieni koppi näyttämön sivulle.

Talkoot olivat oleellinen osa työväentalon ylläpitoa. Vuosien varrella taloa on korjattu tasaiseen tahtiin aina kun yhdistyksen rahatilanne on sen sallinut.

1978 perustettiin työväenyhdistyksen näytelmäkerho Ropposet. Ensimmäinen näytelmä oli Pappilan rakastelijat. Se esitettiin neljänä viikonloppuna ja tuona vuonna tansseja pidettiin 11 kertaa.

Vuonna 1981 tehtiin talon julkisivun puolelle 80 m2 laajennus. Tilasta osa tuli ravintolan käyttöön, osa eteiseksi ja vaatenarikaksi.

Vuonna 1995 Tehtiin toinen laajennus, johon tehtiin sisä-wc:t ja pienempi kokoustila, nk. Einon kamari. Tällä haluttiin muistaa ja kunnioittaa Eino Niemistä, joka oli vuosikymmenten ajan yksi Ty. Toivon kantavia voimia. Einon-kammarissa pidettiin myös pyhäkoulua alueen lapsille.

Nykyisin taloa vuokrataan juhlatilaksi erilaisten perhejuhlien kuten. häiden, syntymäpäivien rippijuhlien, valmistujaisten ja muistotilaisuuksien viettoon. Siellä järjestetään jälleen tansseja ja tapahtumia. Pirkkalan harrastajateatteri Pirha on esittänyt siellä useita näytelmiä. 

Lähteet:

Olavi Horsma-aho, 2008: Historiaa Hiidentieltä

Olavi Horsma-aho, 2005: Sata vuotta työväenliikettä Pirkkalassa

Veikko Palonen: Pirkkalan Sos.-dem. Työväenyhdistys Toivo ry:n Historiikki v. 1907-1997